Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Kup kapustę kiszoną na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest istotną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową wielu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych i witamin

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie żywności. Cienko poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi czas w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy minerały, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że w kiszonej kapuście jest sporo substancji niezbędnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B1, B5, B9). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz magnezu. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie powstałyby bez kiszonej kapusty

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy zarówno jako najważniejszy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z cebulką i marchwią, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także produkt, który świetnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, toteż używa się jej w farszu do pierogów, pasztecików i łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek współcześnie nieczęsto kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w dużych i małych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]