Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Jeśli chcesz kupić barszcz biały, skieruj się na ten adres.

Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje chęć błyskawicznego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją na karcie dań bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo stawiane na stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki pszennej bądź żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Jeśli zapyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to z miejsca wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, aczkolwiek powinno się wyraźnie zaakcentować, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem subiektywnych upodobań i doświadczenia kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany zwykle z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.

Zakwas na barszcz biały albo żur można kupić

Przyrządzanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie opublikowano kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie przygotowany zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy wyśmienity barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]