Jednym z najstabilniejszych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania sporych ilości gotowych preparatów. Wspomniane wyżej cechy powodują, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są również znakomitym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym
Zbiorniki nierdzewne są często używane w przeróżnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich naczyniach nie zbiera się osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami czy dzikimi drożdżami.